9 Temmuz 2018 Pazartesi

Odessa'da Ne Yiyelim?

Odessa Yeme-İçme Rehberi

Bu yazımızda Odessa şehir merkezi ve Arkadia bölgesinde nelerden memnun kaldık, nereleri hiç önermeyiz bunlardan bahsedeceğiz. Yemek mühim bir konu öhm.

1.) Bernardazzi : Odessa merkezinde Puşkin müzesinin arkasında yer alan bu akdeniz restoranı oldukça şık ve romantik bir mekan. Seçkin bir şarap listesine sahip ve çalışanları çok ilgili. Forsquare puanı: 9,2 ile Odessanın en iyi restoranı denilebilir. Fiyatlar ortalamanın biraz üzerinde ama buna değer!


2.) Tavernetta: Bernardazziye yakın bir konumda başarılı bir italyan mutfağı olan tavernetta çalışanları ingilzice konuşabiliyor :) Burada özellikle deniz mahsülleri çok övülüyor. Yakın bir arkadaşım gitti ve oldukça beğendiğini söyledi. Foursq.de  ise 14600 oya dayanarak 9 puan almış. Odessanın en iyilerinden.


3.) Kadorr Restaurant: ben illa deniz manzarası isterim ve lüks düşkünüyüm diyorsanız şehir merkezine biraz uzak olan bir otelin restoranı olarak hizmet veren kadorra gidebilirsiniz. Frsq puanı 8,9

4.) Komnot: Derybasivska caddesi üzerinde bulunan uygrun fiyatlı lezzetli tercih edilebilir bir doğu avrupa restoranı. Fiyatlar ortalama düzeyde diye hatırlıyorum. Özellikle Türklerin sıkça uğradığı bir mekan olmus :) Biz öğle yemeği yemiştik, ancak kahvaltısının da başarılı olduğu söyleniyor.


5.) Aroma Kava: Odessada hemen her köşe başında bir kahveci görmeniz mümkün, kahveyi çok seviyorlar ve güzel de yapıyorlar. Aroma Kava dediğimiz yer starbucks tadında kurumsal bir kahve markası. Biz çok sevdik bence siz de seversiniz.

Mecbur Kalmadıkça Önünden Geçmeyin Diyebileceğim Birkaç Yer ise şöyle;

Perfetto cafe
Ohtah Pizza
Villagio
Davos

Afiyet olsun!!


Ünlü Odessa Plajları

Langeron / Lanzheron Sahilleri

Odessanın en eski sahil kasabalarından biri olan Langeron şehir merkezine yürüme mesafesindedir. Buraya gelmek için şehrin en güzel yerlerinden biri olan Victory Park'ın içinden geçip sonundaki merdivenlerden aşağı inebilirsiniz. Hatta parkın sonlarına doğru mayolu/bikinili insanlarla karşılaşmanız çok muhtemel. Plaja giriş ücretsizdir ancak şezlong, şemsiye ve duş gibi nimetlerden ücreti karşılığında faydalanabilirsiniz.
Langeron Plajı
Ayrıca burada ünlü Yunus Gösterilerinin yapıldığı Dolphinarium da bulunmaktadır. Farklı bir tecrübe yaşamak isteyenlere, özellikle çocuklu ailelelere tavsiye olunur.

Gösterilerin saatleri ve ücretleri hakkında detyalı bilgi almak için Şu Siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Dolphinarium-Odessa

Arkadia Plajı

Aslında Arkadia'yı plaj olarak nitelendirmekten ziyade gelişmekte olan bir ilçe, kent merkezi olarak nitelendirebiliriz. Bizim marmaris, kuşadası tadında bir yer. Özellikle artan öğrenci nüfusuyla sokaklarında modern tarzda dösenmis restoran ve cafelere rastlamak mümkün. Canlı sokakları ve ünlü beach clublarıyla biz Arkadia bölgesini Odessa merkeze göre daha çok sevdik!
Arkadia Çarşısı
Burada en çok tercih edilen iki tane ünlü beach var. Birisi Ibiza Beach Club, diğeri ise Itaka Beach Club. Bizim tercihimiz ibizadan yana oldu ve oldukça memnun kaldık. Temiz ve konforlu.. Gündüzleri bile dj hizmeti var. Yemekleri ve içecekleri güzel. Tek sıkıntımız kredi kartı geçmiyor. Her şeyi nakit ödemelisiniz.
İbiza Beach Club Girişi
İsterseniz sahil kenarındaki şezlonglara, isterseniz havuz başına gelebiliyorsunuz. havuz başı 100 grivna daha fazlaydı diye hatırlıyorum. Belki bulunduğumuz mevsim itibariyle böyle bir uygulama vardır, emin değilim. Ama haftaiçi olmasına rağmen Mayıs ayında oldukça kalabalıktı.
Ibiza Beach Club-Arkadia

Odessaya geldiyseniz Arkadia bölgesine mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.






Bir Haftasonu Kaçamağı: ODESSA - UKRAYNA

Canımız sıkılıyor bir haftasonu kendimizi uçak biletlerine bakarken buluyoruz. Ankara'dan direkt uçuş olsun kolayca gidip gelelim diyoruz. Deniz-kum-güneş üçlüsü de olsa fena olmaz hani derken kendimizi Odessa'nın mavi sularına atıyoruz. Şakaşaka ucuz bilet bulmasak nerde öyle sulara atmak falan :) Odessa'nın tarihiymiş gelmişiymiş geçmişiymiş uğraştırmadan direkt kilit bilgileri birazdan aşağıya sıralayacağım.

i love odessa

Odessa'ya Gitmek İçin 5 Neden

*Her şeyden önce vizesiz girilebilen bir ülke Ukrayna
*Ekonomik bir yurt dışı deneyimi
*Deniz-kum-güneş üçlüsü
*Güvenli bir şehir
*Konum olarak ülkemize yakın

Odessa'da Gezilecek En Önemli 10 Yer

  • 1.) Deribasovskaya Caddesi (debriyovska diyebiliyorum ben ama orijinali böyle)
  • 2.) Potemkin Merdivenleri
  • 3.) Odessa Limanı
  • 4.) Primorski Bulvarı
  • 5.) Odessa Opera Binası
  • 6.) Odessa Güzel Sanatlar Müzesi ( Fine Arts Museum )
  • 7.) Şehir Bahçesi
  • 8.) Sabornaya Kilisesi
  • 9.) Langeron Beach ve Otrada Beach
  • 10)Arkadia Plajı
Caddeler ve bulvarlar Avrupa genellikle sokaklarına benziyor, trafiğe kapalı alanlar kafeler restoranlar ve tarihi yapılaşmalar..

Bir de yukarıdaki listeye eklenmemiş olan Odessa & İstanbul Parkı var. Burayı atlamak olmaz. Odessa ve İstanbul kardeş şehir olmuşlar, İBB buraya bir park, belki de sadece parka bir anıt yaptırmış olabilir tarihini tam bilmiyorum. Ama görülmesi gereken güzel bir yerde, deniz manzaralı. İnsan yurt dışında ülkemize ait bir şey görünce seviniyor :)

Odesa-İstanbul Parkı
3 numaralı yerimiz Odessa Limanı şehrin merkezinde, daha çok ticari amaçla kullanılan büyük yük gemilerinin olduğu eski bir yer. Buradan tekne turu yaparak 1 saatte odessa sahillerine ve şehre deniz tarafından bakabilirsiniz. Ücreti 25*30 tl gibi makul bir fiyattı (2018 yılı)
Odessa Tekne Turu

Tekne turunda ön koltuklara oturabilirseniz panoramik manzaralar görebilirsiniz. Ancak dikkat edin çok rüzgar esebiliyor. Tekne çalışanlarından şal / polar / battaniye isteyebilirsiniz.

Gezilecek yerler listesinden şehir merkezinde olan ilk 7'sini yürüyerek ve bir günde gezme şansınız var. Diğer tüm gününüzü ise plajlara ayırabilirsiniz. Hatta Arkadia bölgesini şehir merkezinden daha çok sevme ihtimaliniz bile var! 

Arkadia ve Odessa Sahilleri isimli yazım için Tık tık.

Odessadaki Restoran ve Cafe Tavsiyeleri isimli yazım için Tık Tık tık.



Belgrad Restoran - Cafe Önerileri

Burada önereceğim ve hiç önermeyeceğim yer(ler) olacak. Öncelikle kesinlikle gidin dediğim yerleri yazayım..


1.) WALTER (Stari Grad Bölgesinde)

Bu restoran şehrin eskilerinden oldukça ucuz ve oldukça lezzetli yemeklere sahip önerebileceğim 1 numaralı restoran. Mutlaka gidin beğenmezseniz ben ödeyeceğim hesabı :) Cumhuriyet meydanına ( Atlı adamın olduğu yer) 10 dk yürüme mesafesinde. Biraz Salaş bir mekan. Cevapi yani bizdeki köftenin en lezzetli burada servis edildiğini söyleyebilirim.
Walterda Cevapcici
Yanılmıyorsam bu beşli köftenin fiyatı 230 RSD gibi birşeydi. Aynısının 10luları da var 2 katı fiyatına. Ama çok aç değilseniz ya da çok yiyen biri değilseniz 5li porsiyon da gayet doyurucu bence. Yanında Sposka salata söylemiştik. Salata ve üzerindeki peynirin de gayet lezzetli olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Ayrıca lezzetli ev yapımı şaraplar da satılıyor. (Kadehi 180 RSD civarı bir şeydi sanırım)

2.) Plato Cafe Restaurant ( Kalemegdan yakınlarında )

Yanılmıyorsam uzun Mirkova caddesinde Knez Mihailden bir önceki paraldeki sokakta yeni açılmış ferah koskocaman bahcesi olan ve rahat koltuklara ev sahipliği yapan modern tarzda döşenmiş bir restoran burası. Her türlü mutfağa sahip geniş bir menüsü var.

1 vejetaryen pizza: 650-700 RSD
yerli alkollü içecekler 150-250 RSD civarında idi.

Belgrad Plato Cafe Restaurant Pizza


2 kişi tıka basa yerseniz max 1500-2000 RSD gibi bir ücret ödersiniz. Bununda TL karşılığı 70-80 gibi bir şey oluyor. ( 2018 temmuz fiyatlarına göre hesaplanmıştır.)

Bunun dışında pizza için çok methedilen öününde kuyruklar olan birkaç mekan daha söyleyeceğim:
Yoğunluktan dolayı test etme imkanım olmadı ancak sosyal medyadaki yorumları ve puanları çok olumluydu:

*Pizza Bar: Novi Belgradda yer alıyor, Foursquare puanı: 9,3
*Botako: Stari Grad'da yer alıyor, Fsq puanı: 9,1 (arkadaşımda gitmiş çok beğendiğini söylemişti)
*Bucko: Stari Grad'da. Fsq puanı 8,8. Çok ucuz ve çok lezzetli olduğu söyleniyor. Buraya gittik ama kapıdaki kuyruğu görünce yola devam ettik. Oturacak yer yok gel al git şeklinde bir yer.

Pizzacı olmayan ancak gidenlerin çok beğendiği şık, opera çalan, kendinizi bambaşka yerlerde hissettiren Little Bay isimli restoranı da övebilirim. Biraz ücretleri tuzlu olsa da buna değdiğini söylüyorlar gidenler. Aslında biz de buraya gitmek için niyetlendik fakat kıyafetlerimiz, ayakkabımız çok müsait olmadığından geri vazgeçtik. Şık giyinmek gerekiyormuş :) Foursquare puanı 9,3 idi.

Şimdi Gelelim Belgradda Nerelere Gitmeseniz de Olur?

Skadarlija bölgesi çok tatlış bohem restoranlarla dolu bir sokak. REZERVASYONUNUZ YOKSA buraya gidip boşa vakit kaybetmeyin. Biz gittik yer bulamadık. Geri döndük. Ayrıca 20 liralık tabağa 50 lira vermek istemiyorsanız yine gitmeyin :) Birçok blogda övülen DVA Jelena isimli restoranın aslında övüldüğü kadar güzel olmadığını bir arkadaşım belirtti.

2. olarak da bizzat tecrübe ettiğim Özgürlük meydanı kenarında bulunan yeni açılan KORNETİ Pizza burada ise bir akşam yemeği yedik ama çok temiz çok güzel bir yemek olduğunu söyleyemeyeceğim.

Son olarak güzel zannedip konakladığımız, booking.com da 8 puanı görüp kandığımız otelimiz: Hotel Bristol'u eğer konfor ve temizlik beklentileriniz yüksek ise tavsiye etmiyorum. Konumu da eh denilebilecek güzellikte. Otel Belgradın en eski yapılarından hatta ilk otellerinden olduğu söyleniyor, sanırım birdaha da tadilat yapılmamış otele öyle eski :) Yine de birkaç gün kalınabilir eğer ucuz olsun diyorsanız.. Bu otele de 2 kişi 2 gece için 8000RSD ödemiştik.

Temmuz 2018 tarihiyle yaklaşık olarak 1 TL = 21,5 RSD iken üzülerek söylüyorum bundan birkaç yıl öncelerde1 TL=35 RSD imiş. Paramız gün geçtikçe değer kaybediyor. Eskiden Belgrad bizim için oldukça ucuz bir yer iken günümüzde yemekler hemen hemen aynı fiyatta gibi. Gün geçmeden, gidin ve görün!!

Belgradda Ulaşım Tüyoları içerikli yazım için Tıklayınız lazım olur :)

Belgrad Şehir İçi Ulaşım Tavsiyeleri

Belgrad Şehir Merkezinde Hangi Otobüslere Bineceğim?

Google maps veya başka navigasyon uygulamalrı genellikle gideceğimiz yerin rotasını çizdiğinde bir de toplu taşıma ile nasıl gidileceği bilgisini veriyor. Maalesef bu durum Belgrad için geçerli değil. Öyle olacağını düşünerek gitmeden önce telefonumu yurt dışı internete açtırmıştım. Çünkü bu özellik genellikle ofline maplerde olmuyor. Fakat ne yazikki işime çok da yaramadı ve sora sora bağdat bulunur hesabı gideceğim yerlere ulaştım. Şimdi size şehir merkezinden otobüsle gidilmesi gereken önemli yerlere nasıl ulaşacağınızı anlatacağım.

Nikola Tesla Havalimanından Belgrad Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Havalanında gelen yolcu katından bir kat üste çıkıp soldan ilerlerseniz 100m. ilerde otobüs durağı karşınıza çıkacaktır. Burada iki seçeneğiniz var:

1.) 72 Numaralı Belediye otobüsüne binmek:
Belgradda Bus Plus (bizdeki akbil) kartınız varsa ve içine yükleme yapabiliyorsanız 1 biniş 89 RSD ancak havalimanında bus plus kartı satılmıyor. Bu durumda şoförden bilet almanız gerekecek, ücreti 150 RSD ( 6,5 tl )

Birçok sırp vatandaşı bu otobüslere ücretsiz biniyor, ya da aylık üyelikleri olduğundan bilet basmıyorlar. Aman Aman kesinlikle uyarıyorum bilet kontrolcüleri gelebiliyor yolda herhangi bir durakta, özellikle havalanı otobüslerine biniyorlar ve acımaksızın 20 Euro cezayı basıyorlar. Şehir merkezinden havalimanına dönerken bu otobüste kontrole rast geldik.

72 numaralı bu otobüsün şehir merkezine varması 40 dakikayı bulabiliyor ve birçok durakta durarak gidiyor. Son duragı Zeleni Venac. Bizim otelimize bundan bir önceki Brankov Most durağı yakın olduğu için orda inmiştik.
72 No'lu Otobüsün Brankov Most Durağı Arkası Manzarası


Dönüşte yine bindiğimiz yerin karşısından binerek havalimanına aynı şekilde ulaştık.

2.) A1 nolu Özel Halk otobüsüne binmek:

Bu otobüsün bizdeki karşılığı HAVAŞ, ya da belko air diye benzetebiliriz. Ücreti 300 RSD ( 13 tl )
Güzergahta çok fazla durmuyor sanırım 30 dk gibi bir sürede şehir merkezine ulaşıyor. Son durağı da Belgrad Otobüs Terminali, yine aynı yerden dönüş yapılabiliyor.

3.) Taksi ile Gitmek:

Biz şehir içinde hiç taksi kullanmadık ama aldığım duyumlara göre bazı dolandırıcı şoförlere çok dikkat etmek gerekiyormuş. Havalımanında pre-paid (ön ödemeli) taksiler bulunuyor. Nereye gideceğinizi söyleyip ücreti yetkiliye ödeyip elinizdeki fiş ile binebiliyorsunuz. Özellikle Pink Taxi'nin diğer firmalara göre daha güvenilir olduğu söyleniyor. Havalimanından şehir merkezine ortalama 1800 RSD ( 85 tl ) civarı tuttuğunu söyleyebiliriz.

Belgrad'da Günlük Otobüs Bileti Nereden Alınır?

Bunun için baya baya uğraştık dolaştık ama sonunda çözebildik. Öncelikle şehrin bir çok yerinde Moj Kiosk
yazan tatlişko büfeler göreceksiniz. Ve biletlerin burada satıldığını düşüneceksiniz. Ancak hepsi de hayır satmıyoruz dicek. hatta birçoğu doğru düzgün ingilizce bile bilmiyor. Nereden alacağım dediğinizde ise şoförden bilet alcaksın diyebiliyorlar.

Uzun uğraşlar sonunda üzerinde isim yazmayan herhangi bir salaş büfeden ( Büfenin camında BUS PLUS KART yazması gerekebiliyor ancak yazmayadabilir) bu kartı alabiliyoruz. Büfe sahibi 300 RSD vermemiz gerektiğini söylüyor. Ancak benim arastırmalarıma göre 1 günlük kart için 250 RSD vermek gerektiği. Amcanın ingilizcesi olmadığı için sayıları yazarak anlasabiliyoruz. 300 de diretiyor, bize fiş kesiyor 250 RSD içine yüklediği para 40 RSD de kart ücreti yazıyor verdiği fişte. Toplam 290 RSD ettiği için 10 rsd para üstü alıyoruz.

Bir de bu kartın 3 günlük (yanılmıyorsam 700 RSD) ve 5 günlük şeklinde genişletilmiş versiyonları da mevcutmuş. Ancak belgradın bir çok bölgesine yürüyerek gidildiği için bize 1 günlük yetti de arttı bile!
Belgrad 1 günlük sınırsız binişli otobüs bileti 

Ancak daha sonra öğreniyorumki meğerse bu kağıt karton seklindeki kartların ücreti 40 değil 20 RSD imiş. Oradan bize biraz giydiriyor. Sırplar da bu açıdan Türklere benziyorlar maalesef turistlere giydirme konusunda, uyanık olmak lazım!

Yukarıdaki fotosunu görmüş olduğunuz bilet büfeden aldığınız saatten itibaren 24 saat geçerli. Biz bu bileti son gün aldık Ada Ciganlija ve Zemun tarafına gittik, hatta ertesi günde havalimanı otobüsüne binebildik. Otobüslere her binişimizde bu kartı okuttuk. Her okutmada ertesi gün saat kaça kadar geçerli olduğu ekranda çıkıyor.

Şehir turu için son bir öneri: Uçuşumuzun olduğu gün sabahtan 1-2 saatimiz vardı  2 Nolu Tramvay 'a binerek şehir turu yapma fırsatımız da oldu. Nasıl olsa binişler bedava :) Bu tramvay şehrin önemli birçok merkezinin etrafından geçerek bir yuvarlak çiziyor. Başladığınız yere yaklaşık 35-40 dk.da dönebilirsiniz. Biz merkez tren istasyonu durağında binip aynı yerde inmiştik. Bunları tüm detayıyla yazıyorum çünkü araştırmalarım sırasında hiç bir yerde bulamadım ve kendim tecrübe ederek öğrendim :)

Belgradda Ne Yenir Ne İçilir temalı yazım için de Tıklayınız işinize yarar :)

7 Temmuz 2018 Cumartesi

Sırbistan'ın Başkenti Belgrad Gezisi

Neden Belgrad'a Gidelim?

  • Sırbistan Türk vatandaşlarından vize istemiyor.
  • Avrupanın en güvenli şehirlerinden biri Belgrad olarak biliniyor.
  • İstanbula 1.5 saat uçuş mesafesinde. Ülkemize oldukça yakın konumda.
  • Uçak biletleri ucuz. Otobüs ve tren ile de seyehat edebilirsiniz
  • Yeme-içme ve konaklama nispeten daha ucuz.
Kalemegdan'dan Sava Nehrine Bakış


Yukarıda Belgrad'a seyehat için geçerli olan 5 temel nedeni yazdık. Vizesiz, yakın ve ucuz yollu bir tatil planlıyorsanız geziniz için bu şehri tercih edebilirsiniz. Özellikle ilk kez yurtdışına çıkacaksanız Belgrad tam size göre!

Tarih mi seviyorsunuz, doğa mı seviyorsunuz, yoksa ben yiyip içip şöyle bir şehir turu ardından da geceleri alemlere akayım mı diyorsunuz? Bunların hepsini Belgrad'da gerçekleştirmeniz mümkün.

Belgrad Gezi Rotası

Öncelikle bu güzel şehrin önemli noktalarını gezmek için 2 veya 3 gün yeterli olacaktır. Güzel bir haftasonu kaçamağı olarak değerlendirilebilir ve herkese hitap eden bir şehir olduğunu düşünüyorum. 

1. Gün (Yürüyerek Gezilebilir)

Belgradda Nereleri Gezelim?

Eski şehrin uç noktası olan 1.) Kalemegdan'dan başlayıp, 
2.)Knez Mihailova caddesi, 
3.)Etnografya Müzesi, 
4.)Özgürlük Meydanı (Republic Square)
5.)Terazije Meydanı ve ara sokakları, 
6.)Savamala Bölgesi

şeklinde bir rota izleyebilirsiniz. Belgrad'da 1. gün akşam yemeği için ise şehrin eğlenceli bohem sokaklarına sahip olan 7.) Skadarlija bölgesini tercih edebilirsiniz. Bu bölgedeki restoranlar genellikle rezervasyonla çalışıyor, gitmeden önce web sitesinden veya whatsapp'den rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim.

Knez Mihailova Caddesi

Burada önerdiğim restoranlar için Belgradda Ne Yenir? Restoran ve Cafe Tavsiyeleri yazılı başlığa bakabilirsiniz.

2.Gün (Toplu Taşıma veya Taksi ile Gezilebilir)

Sabahtan 1.) Nikola Tesla Müzesine gidip, oradan 2.) Aziz Sava Kathedrali (St. Sava Kilisesi)'ne geçebilirsiniz. Bu iki konum birbirine yürüyerek 5-10 dk. mesafede bulunuyor. Buraya kadar ulaşım aracına da ihtiacınız olmayabilir esasında. Ancak 3 ve 4 numarada bahsedeceğim bölgeler şehir merkezine 8-10 km uzaklıkta bulunmaları sebebiyle yürümeniz zor olacaktır.

3.) Ada Ciganlija (Çingene Adası)

Bu bölge için bir alt başlık açtım çünkü seyehat sitelerinde bu kısım ile ilgili çok fazla bilgi yok. Ada Ciganlija'ya nasıl gidilir? Ada Ciganlija'da Gezilecek yerler neler? Neler yapılır? gibi sorular aklımıza geliyor. Şimdi bunlardan bahsedeceğim.

Ada Ciganlija Sahili

Öncelikle burası Sava Nehri'nin devamında oluşmuş bir göl ve çevresinden oluşuyor. İnsanlar göle yüzmek için girebiliyor, kenarındaki cafe restoranların şezlonglarında güneşlenebiliyorlar. Bir nevi deniz olmadığı için kendilerince sahil havası vermeye çalışmışlar, açıkçası ben bu girişimi gayet başarılı buldum.

Gölün çevresi yaklaşık 6km den oluşuyor. Gayet ucuz restoran ve cafeler ( geceleri bar oluyormuş) etrafında konuşlanmış. Ara ara halk plajı tadında hiçbir işletmeye ait olmayan yerler de mevcut. Havlusunu alan gelmiş :) Burada su sporlarından tutunda kayaktır, patendir, bisiklettir bir çok  aktiviteye imkan sağlanmış. Üstelik kira ücretleri de oldukça uygun. ( 1 saati 2-3 TL gibi.. ( yarım dolar:) ) Ayrıca çocuklar için de çeşitli eğlenceli park alanları yapılmış.

Burada önerdiğim restoranlar için Belgradda Ne Yenir? Restoran ve Cafe Tavsiyeleri yazılı başlığa bakabilirsiniz.

Ada Ciganlija'ya gitmek için: Otobüs Terminalinden 51 Numara binebilirsiniz. Dönüşte yine aynı otobüsle veya 37 Numarayla Republic Square (şehir merkezine) dönebilirsiniz. Otobüsle yaklaşık 20-25 dk sürebiliyor.

Eğer Belgrada uzun süreli (4-5 günlüğüne) geldiyseniz 1 tam gününüzü burada geçirebilirsiniz. Ancak bizim gibi 2 günlüğüne geldiyseniz max. 3-4 saat sizin için yeterli olacaktır. Buradan Ayrılıp gün batımını seyretmek için Tuna Nehri kıyısının olduğu bölgeye gidiyoruz.

4.) Zemun (Tuna Nehri Kıyısı)

Kuğular, Tekneler ve tüm muhteşemliğiyle Tuna Nehri kıyısını içine alan bir sahil kasabası diyebiliriz Zemun için.. Burası Novi Grad denen Belgradın yeni şehrinde yer alıyor. Zemuna otobüs terminalinin oradaki duraklardan 77 veya 83 numaralı kırmızı belediye otobüsüyle yaklaşık yarım saat süren yolculuk sonrası varıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Eğer haritada yazan ZEMUN kısmına giderseniz bahsettiğim yerlere değil daha kenar mahallesine ulaşmış olursunuz. Google maps yada başka bir harita uygulaması ile gidecekseniz aramaya Milenyum Kulesi ya da Kula Sibinjanin Janka yazarsanız sizi direkt Zemun'un turistik bölgelerine götürür. Dönüşte 45 veya 83 numarayla şehir merkezine dönebilirsiniz.
Tuna Nehri Kıyısı

Burada önce kücük merkezi (çarşıyı) gezebilir, sonra Milenyum Kulesine çıkıp panoramik manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Daha sonra nehir kıyısında kuğularla romantik dakikalar yaşayabilirsiniz :) Tuna nehri kıyısında birkaç restoran ve kafe bulunmaktadır. Burada tuna nehrinden çıkan deniz mahsülleri gerçekten çok lezzetli. Burada önerdiğim restoranlar için Belgradda Ne Yenir? Restoran ve Cafe Tavsiyeleri yazılı başlığa bakabilirsiniz.

Zemun Sokakları

Böylelikle Belgrad'da görülmesi gereken en önemli ve popüler yerleri tamamlamış oluyoruz.


  • Belgrad Şehir İçi Ulaşım Tavsiyeleri yazım için Tıklayınız.


Odessa'da Ne Yiyelim?

Odessa Yeme-İçme Rehberi Bu yazımızda Odessa şehir merkezi ve Arkadia bölgesinde nelerden memnun kaldık, nereleri hiç önermeyiz bunlardan...