7 Temmuz 2018 Cumartesi

Sırbistan'ın Başkenti Belgrad Gezisi

Neden Belgrad'a Gidelim?

  • Sırbistan Türk vatandaşlarından vize istemiyor.
  • Avrupanın en güvenli şehirlerinden biri Belgrad olarak biliniyor.
  • İstanbula 1.5 saat uçuş mesafesinde. Ülkemize oldukça yakın konumda.
  • Uçak biletleri ucuz. Otobüs ve tren ile de seyehat edebilirsiniz
  • Yeme-içme ve konaklama nispeten daha ucuz.
Kalemegdan'dan Sava Nehrine Bakış


Yukarıda Belgrad'a seyehat için geçerli olan 5 temel nedeni yazdık. Vizesiz, yakın ve ucuz yollu bir tatil planlıyorsanız geziniz için bu şehri tercih edebilirsiniz. Özellikle ilk kez yurtdışına çıkacaksanız Belgrad tam size göre!

Tarih mi seviyorsunuz, doğa mı seviyorsunuz, yoksa ben yiyip içip şöyle bir şehir turu ardından da geceleri alemlere akayım mı diyorsunuz? Bunların hepsini Belgrad'da gerçekleştirmeniz mümkün.

Belgrad Gezi Rotası

Öncelikle bu güzel şehrin önemli noktalarını gezmek için 2 veya 3 gün yeterli olacaktır. Güzel bir haftasonu kaçamağı olarak değerlendirilebilir ve herkese hitap eden bir şehir olduğunu düşünüyorum. 

1. Gün (Yürüyerek Gezilebilir)

Belgradda Nereleri Gezelim?

Eski şehrin uç noktası olan 1.) Kalemegdan'dan başlayıp, 
2.)Knez Mihailova caddesi, 
3.)Etnografya Müzesi, 
4.)Özgürlük Meydanı (Republic Square)
5.)Terazije Meydanı ve ara sokakları, 
6.)Savamala Bölgesi

şeklinde bir rota izleyebilirsiniz. Belgrad'da 1. gün akşam yemeği için ise şehrin eğlenceli bohem sokaklarına sahip olan 7.) Skadarlija bölgesini tercih edebilirsiniz. Bu bölgedeki restoranlar genellikle rezervasyonla çalışıyor, gitmeden önce web sitesinden veya whatsapp'den rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim.

Knez Mihailova Caddesi

Burada önerdiğim restoranlar için Belgradda Ne Yenir? Restoran ve Cafe Tavsiyeleri yazılı başlığa bakabilirsiniz.

2.Gün (Toplu Taşıma veya Taksi ile Gezilebilir)

Sabahtan 1.) Nikola Tesla Müzesine gidip, oradan 2.) Aziz Sava Kathedrali (St. Sava Kilisesi)'ne geçebilirsiniz. Bu iki konum birbirine yürüyerek 5-10 dk. mesafede bulunuyor. Buraya kadar ulaşım aracına da ihtiacınız olmayabilir esasında. Ancak 3 ve 4 numarada bahsedeceğim bölgeler şehir merkezine 8-10 km uzaklıkta bulunmaları sebebiyle yürümeniz zor olacaktır.

3.) Ada Ciganlija (Çingene Adası)

Bu bölge için bir alt başlık açtım çünkü seyehat sitelerinde bu kısım ile ilgili çok fazla bilgi yok. Ada Ciganlija'ya nasıl gidilir? Ada Ciganlija'da Gezilecek yerler neler? Neler yapılır? gibi sorular aklımıza geliyor. Şimdi bunlardan bahsedeceğim.

Ada Ciganlija Sahili

Öncelikle burası Sava Nehri'nin devamında oluşmuş bir göl ve çevresinden oluşuyor. İnsanlar göle yüzmek için girebiliyor, kenarındaki cafe restoranların şezlonglarında güneşlenebiliyorlar. Bir nevi deniz olmadığı için kendilerince sahil havası vermeye çalışmışlar, açıkçası ben bu girişimi gayet başarılı buldum.

Gölün çevresi yaklaşık 6km den oluşuyor. Gayet ucuz restoran ve cafeler ( geceleri bar oluyormuş) etrafında konuşlanmış. Ara ara halk plajı tadında hiçbir işletmeye ait olmayan yerler de mevcut. Havlusunu alan gelmiş :) Burada su sporlarından tutunda kayaktır, patendir, bisiklettir bir çok  aktiviteye imkan sağlanmış. Üstelik kira ücretleri de oldukça uygun. ( 1 saati 2-3 TL gibi.. ( yarım dolar:) ) Ayrıca çocuklar için de çeşitli eğlenceli park alanları yapılmış.

Burada önerdiğim restoranlar için Belgradda Ne Yenir? Restoran ve Cafe Tavsiyeleri yazılı başlığa bakabilirsiniz.

Ada Ciganlija'ya gitmek için: Otobüs Terminalinden 51 Numara binebilirsiniz. Dönüşte yine aynı otobüsle veya 37 Numarayla Republic Square (şehir merkezine) dönebilirsiniz. Otobüsle yaklaşık 20-25 dk sürebiliyor.

Eğer Belgrada uzun süreli (4-5 günlüğüne) geldiyseniz 1 tam gününüzü burada geçirebilirsiniz. Ancak bizim gibi 2 günlüğüne geldiyseniz max. 3-4 saat sizin için yeterli olacaktır. Buradan Ayrılıp gün batımını seyretmek için Tuna Nehri kıyısının olduğu bölgeye gidiyoruz.

4.) Zemun (Tuna Nehri Kıyısı)

Kuğular, Tekneler ve tüm muhteşemliğiyle Tuna Nehri kıyısını içine alan bir sahil kasabası diyebiliriz Zemun için.. Burası Novi Grad denen Belgradın yeni şehrinde yer alıyor. Zemuna otobüs terminalinin oradaki duraklardan 77 veya 83 numaralı kırmızı belediye otobüsüyle yaklaşık yarım saat süren yolculuk sonrası varıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Eğer haritada yazan ZEMUN kısmına giderseniz bahsettiğim yerlere değil daha kenar mahallesine ulaşmış olursunuz. Google maps yada başka bir harita uygulaması ile gidecekseniz aramaya Milenyum Kulesi ya da Kula Sibinjanin Janka yazarsanız sizi direkt Zemun'un turistik bölgelerine götürür. Dönüşte 45 veya 83 numarayla şehir merkezine dönebilirsiniz.
Tuna Nehri Kıyısı

Burada önce kücük merkezi (çarşıyı) gezebilir, sonra Milenyum Kulesine çıkıp panoramik manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Daha sonra nehir kıyısında kuğularla romantik dakikalar yaşayabilirsiniz :) Tuna nehri kıyısında birkaç restoran ve kafe bulunmaktadır. Burada tuna nehrinden çıkan deniz mahsülleri gerçekten çok lezzetli. Burada önerdiğim restoranlar için Belgradda Ne Yenir? Restoran ve Cafe Tavsiyeleri yazılı başlığa bakabilirsiniz.

Zemun Sokakları

Böylelikle Belgrad'da görülmesi gereken en önemli ve popüler yerleri tamamlamış oluyoruz.


  • Belgrad Şehir İçi Ulaşım Tavsiyeleri yazım için Tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Odessa'da Ne Yiyelim?

Odessa Yeme-İçme Rehberi Bu yazımızda Odessa şehir merkezi ve Arkadia bölgesinde nelerden memnun kaldık, nereleri hiç önermeyiz bunlardan...