9 Temmuz 2018 Pazartesi

Belgrad Şehir İçi Ulaşım Tavsiyeleri

Belgrad Şehir Merkezinde Hangi Otobüslere Bineceğim?

Google maps veya başka navigasyon uygulamalrı genellikle gideceğimiz yerin rotasını çizdiğinde bir de toplu taşıma ile nasıl gidileceği bilgisini veriyor. Maalesef bu durum Belgrad için geçerli değil. Öyle olacağını düşünerek gitmeden önce telefonumu yurt dışı internete açtırmıştım. Çünkü bu özellik genellikle ofline maplerde olmuyor. Fakat ne yazikki işime çok da yaramadı ve sora sora bağdat bulunur hesabı gideceğim yerlere ulaştım. Şimdi size şehir merkezinden otobüsle gidilmesi gereken önemli yerlere nasıl ulaşacağınızı anlatacağım.

Nikola Tesla Havalimanından Belgrad Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Havalanında gelen yolcu katından bir kat üste çıkıp soldan ilerlerseniz 100m. ilerde otobüs durağı karşınıza çıkacaktır. Burada iki seçeneğiniz var:

1.) 72 Numaralı Belediye otobüsüne binmek:
Belgradda Bus Plus (bizdeki akbil) kartınız varsa ve içine yükleme yapabiliyorsanız 1 biniş 89 RSD ancak havalimanında bus plus kartı satılmıyor. Bu durumda şoförden bilet almanız gerekecek, ücreti 150 RSD ( 6,5 tl )

Birçok sırp vatandaşı bu otobüslere ücretsiz biniyor, ya da aylık üyelikleri olduğundan bilet basmıyorlar. Aman Aman kesinlikle uyarıyorum bilet kontrolcüleri gelebiliyor yolda herhangi bir durakta, özellikle havalanı otobüslerine biniyorlar ve acımaksızın 20 Euro cezayı basıyorlar. Şehir merkezinden havalimanına dönerken bu otobüste kontrole rast geldik.

72 numaralı bu otobüsün şehir merkezine varması 40 dakikayı bulabiliyor ve birçok durakta durarak gidiyor. Son duragı Zeleni Venac. Bizim otelimize bundan bir önceki Brankov Most durağı yakın olduğu için orda inmiştik.
72 No'lu Otobüsün Brankov Most Durağı Arkası Manzarası


Dönüşte yine bindiğimiz yerin karşısından binerek havalimanına aynı şekilde ulaştık.

2.) A1 nolu Özel Halk otobüsüne binmek:

Bu otobüsün bizdeki karşılığı HAVAŞ, ya da belko air diye benzetebiliriz. Ücreti 300 RSD ( 13 tl )
Güzergahta çok fazla durmuyor sanırım 30 dk gibi bir sürede şehir merkezine ulaşıyor. Son durağı da Belgrad Otobüs Terminali, yine aynı yerden dönüş yapılabiliyor.

3.) Taksi ile Gitmek:

Biz şehir içinde hiç taksi kullanmadık ama aldığım duyumlara göre bazı dolandırıcı şoförlere çok dikkat etmek gerekiyormuş. Havalımanında pre-paid (ön ödemeli) taksiler bulunuyor. Nereye gideceğinizi söyleyip ücreti yetkiliye ödeyip elinizdeki fiş ile binebiliyorsunuz. Özellikle Pink Taxi'nin diğer firmalara göre daha güvenilir olduğu söyleniyor. Havalimanından şehir merkezine ortalama 1800 RSD ( 85 tl ) civarı tuttuğunu söyleyebiliriz.

Belgrad'da Günlük Otobüs Bileti Nereden Alınır?

Bunun için baya baya uğraştık dolaştık ama sonunda çözebildik. Öncelikle şehrin bir çok yerinde Moj Kiosk
yazan tatlişko büfeler göreceksiniz. Ve biletlerin burada satıldığını düşüneceksiniz. Ancak hepsi de hayır satmıyoruz dicek. hatta birçoğu doğru düzgün ingilizce bile bilmiyor. Nereden alacağım dediğinizde ise şoförden bilet alcaksın diyebiliyorlar.

Uzun uğraşlar sonunda üzerinde isim yazmayan herhangi bir salaş büfeden ( Büfenin camında BUS PLUS KART yazması gerekebiliyor ancak yazmayadabilir) bu kartı alabiliyoruz. Büfe sahibi 300 RSD vermemiz gerektiğini söylüyor. Ancak benim arastırmalarıma göre 1 günlük kart için 250 RSD vermek gerektiği. Amcanın ingilizcesi olmadığı için sayıları yazarak anlasabiliyoruz. 300 de diretiyor, bize fiş kesiyor 250 RSD içine yüklediği para 40 RSD de kart ücreti yazıyor verdiği fişte. Toplam 290 RSD ettiği için 10 rsd para üstü alıyoruz.

Bir de bu kartın 3 günlük (yanılmıyorsam 700 RSD) ve 5 günlük şeklinde genişletilmiş versiyonları da mevcutmuş. Ancak belgradın bir çok bölgesine yürüyerek gidildiği için bize 1 günlük yetti de arttı bile!
Belgrad 1 günlük sınırsız binişli otobüs bileti 

Ancak daha sonra öğreniyorumki meğerse bu kağıt karton seklindeki kartların ücreti 40 değil 20 RSD imiş. Oradan bize biraz giydiriyor. Sırplar da bu açıdan Türklere benziyorlar maalesef turistlere giydirme konusunda, uyanık olmak lazım!

Yukarıdaki fotosunu görmüş olduğunuz bilet büfeden aldığınız saatten itibaren 24 saat geçerli. Biz bu bileti son gün aldık Ada Ciganlija ve Zemun tarafına gittik, hatta ertesi günde havalimanı otobüsüne binebildik. Otobüslere her binişimizde bu kartı okuttuk. Her okutmada ertesi gün saat kaça kadar geçerli olduğu ekranda çıkıyor.

Şehir turu için son bir öneri: Uçuşumuzun olduğu gün sabahtan 1-2 saatimiz vardı  2 Nolu Tramvay 'a binerek şehir turu yapma fırsatımız da oldu. Nasıl olsa binişler bedava :) Bu tramvay şehrin önemli birçok merkezinin etrafından geçerek bir yuvarlak çiziyor. Başladığınız yere yaklaşık 35-40 dk.da dönebilirsiniz. Biz merkez tren istasyonu durağında binip aynı yerde inmiştik. Bunları tüm detayıyla yazıyorum çünkü araştırmalarım sırasında hiç bir yerde bulamadım ve kendim tecrübe ederek öğrendim :)

Belgradda Ne Yenir Ne İçilir temalı yazım için de Tıklayınız işinize yarar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Odessa'da Ne Yiyelim?

Odessa Yeme-İçme Rehberi Bu yazımızda Odessa şehir merkezi ve Arkadia bölgesinde nelerden memnun kaldık, nereleri hiç önermeyiz bunlardan...